Tuesday, December 16, 2008

Takaful Malaysia | Takaful Etiqa | Public Mutual | Nuffnang



(This is a malay post)

Salam, napa byk sangat pkataan free money kat blog ni?
tu la yg aku nk share sikit dgn readers. i actually hoping that free money will be the words that will linked to my blog.
tp, ntah kenapa xda pun keyword free money bwk reader ke blog aku.

so from now on, ill stop using free money as my posts title.




baiklah, ni nak cerita sikit tentang bisnes yg sedang giat di usahakn.
sebagaimana yg anda tahu, blog ni tidak lg meng post post stiap hari di sbbkn oleh kesibukan menjalankan bisnes secara offline.

sbnrnya,CORPORATE AGENT Takaful Malaysia ,Malaysia's first takaful company is my father. aku ialah agent TAKAFUL ETIQA mcm parents ben. tp xda sales pun yg di buat.jadi cuti-cuti sem ni, tlg-tlg la mengurus Takaful Malaysia bos aku nih.

Napa pula smgt nk tolong?

sbb, bila bpk aku ada client, dia bg aku uruskn and komisen dia bg semua kat aku. tula berkobar-kobar nk buat full time cuti ni. stakat ni dlm ratus saja komisen. tmbah lg komisen PUBLIC MUTUAL, Malaysia's No1 Unit trust Company dpt la ratus2.. geram la xdpt ribu2 cuti ni!



apa yg ekceli aku urus?

CAR INSURANCE RENEWAL.
bila org nk renew road tax, WAJIB renew insurans
so org2 yg nk renew road tax akan cari aku.. n aku dpt la duit dari dorg.

dan jgk insuran yg lain-lain..

td bincang2 dgn manager restoren , dorg nk beli kn insuran kat pkerja dorg. tp ada mslah ckit psl xckup ahli (MINIMUM AHLI 25 ORG.DORG ADA 10 SHJ) untuk ambil TAKAFUL MAASYI . ( produk terbaru takaful malaysia utk group coverage) sgt bagus. sbb dia cover byk, tp byr ckit .

more info,
Farid (penulis) 0138988200
CNS Enterprise (Authorized Takaful malaysia Corporate Agent)

Hakikat buat bisnes TAKAFUL and UNIT TRUST.

For those yg interested nk buat bisnes insuran or jual-jual amanah saham, ada beberapa fakta yg kita xboleh nk elak. antaranya kematangan fizikal n the way u present urself to the clients.

well mybe i sound like a loser (sbb macam mmberi alasan knpa xbjya) ,tp klau boleh atasi masalah ni, bisnes mmg boleh pegi lebih jauh atau dlm kata lain, duit lg byk.

kalau muka budak-budak mcm diri ku ini, org agak susah nk pcaya apa yg kita kata. walaupun apa yg kta smpaikn tu mmg dari research sndri dan mmg fakta yg benar. ada jgk beberapa benda yg mmbantu utk yakin kn org antaranya (statistics, keratan akhbar etc)
tp lagi mudah kalau org tu org yg kita kenal.


import export jaket
ada org nk beli amanah saham dari org yg dress up mcmni?

apa yg dimaksudkn dgn presenting urself is, the way u dressed up. lbih matang pemakaian, lbih senang org nk pcya. lebih nmpak innocent pmakaian, lbih mudah org nk sign borang.

clients takut utk laburkn duit, smua org bgtu protective bila sebut pasal duit. lebih-lebih lg bila ekonomi tgh gawat. (mula rasa risau dgr2 psl ekonomi skg ni. dlu time 97' xrisau sgt sbb bru drjah 2) ekceli, time gawat ni, SEMUA ORG YG BERDUIT PERLU MELABUR. baik dari segi saham, ataupun asset.

BELI RUMAH! BELI TANAH! BELI SAHAM! sekarang!!!!

knapa pulak sibuk nk beli time ekonomi tgh down??
ish, sbb hrga bnda2 tu tgh murah la! ekonomi dah pulih nanti, jual smua nya! ull be a orang kaya baru in instant!

ekonomi dunia ni sntiasa berpusing2, dlm 10 thun msti ada gawat sekali. so bila dh gawat, jgn risau sgt, dia akan pulih eventually. kita hrp2 lah. amin ya rabb

agresif la pulak. minta maaf my dear readers

fyi, selain jual amanah saham dari PUBLIC MUTUAL BERHAD, aku sendiri pelabur amanah saham.



nmpak x fund nama: PUBLIC ISLAMIC OPTIMAL GROWTH FUND? itu la dana yg aku pilih utk labur 10,000. eh silap 1000 shj.dlu time aku beli, 2-3 bulan lps, hrga 0.2xxx sumthing2 lah.xingat. skg dh jatuh lg p 0.1854 .mnyesal beli awal2. time tu ekonomi baru nk start jatuh.skg dah semakin jatuh! bestnya beli amanah saham skg ni~( hrga psaran bertarikh 16/12/08 )

"Money is soo powerful when there is recession"

btw, sesiapa yg ada melabur kat AMANAH SAHAM BERHAD, congrats dpt dividen 8.8xx tahun ni :)

12 comments:

hadio69 said...

gle mtg mke ko yg 1st tu~~~
hahaha gelak guling2 :P

Bisnes Harian said...

haha
kan aku dh kata, muka msti matang
bru ada org nk beli
hahahha

Asrih Arif said...

(SPEECHLESS) - YOU SHUD'VE BECOME MY SENIOR BACK THEN!

cik ziqa said...

muka budak2?mcm bapa2 jak.hahaa
tp kalau mmg kena dress up cantik2 utk attract cstmr,orng mmg judge a book by its cover lah kan

Bisnes Harian said...

btul tu cik ziqa..
muka aku ni, org kat bank pgl adik saja..

abg asrih merepek
hehe

CT said...

Salam. Kalau ank jadi matang bergaul denagn orang yang lebih tua dari kita. Kalau nak dapat ribu-ribu cuba 13 cara dapat pendapatan internet di

http://www.gajisendiri.com/index.php?ref=haikal

FyDzA said...

uit.if ak mau bli kan,ak prefer yg rupa mcm org sakit tuh.haha.
*kidding*

Bisnes Harian said...

fiza bulat mengarut.
haha

Strobery.itu.aku said...

pic 1st mmg matang.pic kedua tu...haha.

AlexiusWee said...

Nice blog. all are business related. you are going to be the next online millionaire. keep going.
http://look4ppl.info/tissa.htm

IkanStim said...

tq alexius

Ibrahim & Jihan said...

Bila jumpa client,mmg kena dress up bagus2. kena nmpak matang dan profesional. kalo buat muka student ni,serius org susah mau pecaya.

byk kali org bank & client amazed kak jihan bleh jd agen PM sbb dorg tgk muka kak jihan ni masih budak skolah. hahaha..lucu pulak bah. budak skolah pulak tu. (terasa awet muda plak)

Nway,bagus blog amat ni.hari ni baru terbaca blog ni:)