Wednesday, November 25, 2009

7-9% Per Annum? Nah

Hello

I dont even realize how long its been since my last update in bisnesharian. Never mind that. I wanted to share with u guys, what is the investment that could give you almost 11% interest for 6 months.

Strictly for moderate risk taker investors

Yup. 11%. It reached 11 actually. and im telling you no jokes here. If ASB offers us 7-9% interest annually, investing in gold could give you 11% for half of the year. In other words, 6 months. People are not so into gold until lately when gold is fighting with USD. The gold price is having its bullish market. So nice to see the spikey charts telling me the price is still rising till now.

Here, let me tell u more detail on this gold trading thingy. Im not a complex investor. I buy when its cheap and sell when the time is come. I use passbook account to trade gold 6 months ago with Public Bank. Yes, the GIA PB. Some of u must be familiar with it right? During that time, the price is 111.2 per gram which is quite expensive for that time because the price is declining the day after i bough it. haha. so clumsy eh? I actually dont have the time to come another day so i just bought it.

To my surprise, the current price is 125.9200 per gram. U do the math. For the time being, do not buy yet. The price is still expensive.

Majority chose gold as a long term investment but this type of investment need u to be aware of the daily price. U'll get nothing if u dont sell it. there is no interests nor dividends.

Happy trading!

p/s- is January suitable for forex trading?

Saturday, October 10, 2009

Emas sebagai pelaburan alternatif



Oleh DATO' SALLEH MAJID
Bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Minggu ini saya bercerita sedikit tentang emas sebagai pelaburan. Sebenarnya emas sudah menjadi bahan pelaburan sejak harganya mula-mula diselaraskan pada tahun 1717 oleh Sir Isaac Newton.

Pada tahun 1971, emas tidak lagi terikat dengan Dolar Amerika dan diperdagangkan secara bebas. Pada 6 Oktober 2009 baru-baru ini, harga emas di pasaran emas dunia melonjak sebanyak AS$24.60 kepada AS$1,041.80 seauns sehari.

Enam bulan dulu harga terendah emas ialah AS$868.70 dan setahun dulu harganya ialah AS$709.50 seauns. Dalam masa setahun harga emas naik sebanyak 46.8 peratus. Lima tahun dulu harga terendahnya ialah AS$412.10 iaitu kenaikan sebanyak 152.8 peratus.

Secara purata seseorang yang melabur jangka panjang mendapat pulangan purata dalam masa lima tahun sebanyak 30.5 peratus. Rasanya pelaburan di pasaran saham sendiri tidak boleh memperolehi keuntungan sebanyak itu.

Tidak ramai yang sedar akan pulangan yang lumayan daripada pelaburan emas. Cara yang baik untuk melabur emas ialah dengan membeli syiling emas atau emas keping selain barang kemas.

Untuk makluman, suatu auns bersamaan dengan 31.10 gram. Bagaimana pun harga jualan emas di institusi kewangan berbeza-beza kerana harga emas bukannya sesuatu yang terkawal.

Banyak kos perkhidmatan seperti insurans diambil kira oleh institusi-institusi ini. Syiling dan emas keping ini boleh diperolehi di bank-bank seperti Maybank dan OUB.

Ada juga yang menggunakan buku pas seperti Public Bank tetapi pelanggan tidak menyimpan dan melihat emas sebenarnya hanya jumlah dan harga semasa pembelian dimasukkan ke dalam buku pas.

Kini ada pembelian dan penjualan boleh juga dilakukan dengan Koperasi Etika Emas yang mempunyai cawangan di seluruh negara.

Kenaikan harga emas tertakluk lazimnya atas tiga faktor utama. Pertama penyusutan nilai dolar Amerika. Apabila nilai dolar Amerika susut harga emas akan naik, apabila dolar Amerika stabil harga emas akan susut.

Emas bertindak sebagai pelindung nilai menentang dolar Amerika. Pada masa ini dolar Amerika lemah dan menunjukkan tanda-tanda akan menjadi lebih lemah.

Ada juga ura-ura negara Asia Barat dan China akan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika disebabkan kelemahan dolar Amerika ini. Walaupun peralihan kepada mata wang selain dolar Amerika (euro misalnya atau mata wang bentuk baru) bukan sesuatu yang boleh berlaku dengan segera, berita itu telah cukup untuk melonjakkan harga emas dunia.

Faktor kedua ialah harga emas akan naik selari dengan kadar inflasi. Apabila inflasi naik, harga emas akan naik selaras dengan inflasi.

Dalam keadaan negara-negara di dunia termasuk kuasa-kuasa ekonomi besar menyuntik pakej rangsangan ekonomi dengan besar seperti AS$787 bilion pakej rangsangan Amerika Syarikat kesannya ialah peningkatan inflasi.

Amerika hanya mengecap duitnya sesuka hati dan ini akan menyebabkan nilai duitnya akan turun.

Faktor ketiga ialah kenaikan harga petroleum akan menyebabkan harga emas naik selari dengan kenaikan kos penghasilan dan penghantaran barangan, jika harga petroleum jatuh. dijangka emas juga akan turun tetapi pada tahap minimum.

Terdapat beberapa cara untuk melabur dalam bentuk emas dan diterangkan secara lengkap di dalam www.gold.org/value. Orang ramai boleh melabur secara langsung dengan membeli emas bulion (jongkong), syiling emas, dinar emas, atau secara tidak langsung melalui gold futures, options, waran atau sijil pelaburan.

Salah satu cara paling popular dan cepat berkembang dalam sekuriti bursa di seluruh dunia yang dikenali dengan nama Gold ETF (Exchange Traded Fund).

Antara bursa saham dunia yang menawarkan Gold ETF ialah di Australia, Amerika Syarikat, Perancis, Hong Kong, Jepun, Mexico, Afrika Selatan, Switzerland, Singapura, Turki dan United Kingdom. ETF ini dalam bentuk sekuriti dan disokong 100 peratus oleh emas secara fizikal.

Pelaburan secara ini berkembang dengan pesat sehingga 38 peratus daripada pelaburan yang dikenal pasti terdiri daripada sekuriti bentuk ini. Di sini belum ada lagi Gold Emas ini diperdagangkan di bursa kita.

Melihat pergolakan yang berlaku sekarang terutama sekali tergugatnya kedudukan Dolar Amerika ekoran krisis ekonomi yang berpunca di Amerika, daripada mereka dan merebak ke seluruh dunia. Orang ramai sudah tentu mencari sesuatu bentuk pelaburan yang lebih selamat daripada pergolakan harga.

Thursday, September 3, 2009

Bank Islam untung RM233.1 juta


KUALA LUMPUR - Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam), mencatatkan keuntungan sebelum zakat dan cukai (PBZT) sebanyak RM233.1 juta bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2009 berbanding RM308.3 juta tahun kewangan sebelumnya.

Pengarah Urusannya, Datuk Zukri Samat berkata, penurunan sebanyak 24 peratus itu disebabkan oleh kesan asas yang tinggi ekoran pembayaran balik pembiayaan sebanyak RM127.95 juta pada tahun sebelumnya.

Meskipun begitu, beliau menganggap, prestasi kewangan itu amat menggalakkan apabila untung operasinya meningkat sebanyak 28 peratus kepada RM359.2 juta berbanding RM280.2 juta tahun sebelumnya serta pertumbuhan deposit sebanyak 21.4 peratus kepada RM25.2 bilion.

"Jumlah pendapatan bagi tahun kewangan turut meningkat sebanyak 10 peratus kepada RM1.27 bilion berbanding RM1.15 bilion dengan pendapatan bukan berasaskan dana menyumbang 11 peratus daripada keseluruhan pendapatan.

''Ini adalah peningkatan sumbangan yang besar, daripada hanya 8.1 peratus yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2006, katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Sunday, August 23, 2009

BAGAIMANA MEMBUAT PELABURAN EMAS DI MALAYSIA

Ini merupakan kertas kerja saudara Sykor. kredit untuk beliau. www.jutawanemas.com 

Kertas kerja ini akan dibentangkan di Seminar Antarabangsa Penjanaan Ekonomi Melalui
Transaksi Wang Dinar (SEDINAR09), Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia pada 27/8/2009. 


ini isi-isi kertas kerja beliau yg saya extract. 

BAGAIMANA MEMBUAT PELABURAN EMAS DI MALAYSIA?

Terdapat 2 cara membuat pelaburan  emas di Malaysia iaitu

1.  Pelaburan emas  fizikal
2.  Pelaburan emas d engan membuka akaun simpanan emas

PELABURAN EMAS SECARA FIZIKAL.

Pelaburan emas secara fizikal boleh dibahagikan  kepada 3 kategori iaitu:

1.  Syiling emas 
2.  Jongkong emas
3.  Barangan kemas 

INSTITUSI/SYARIKAT YANG MENJUAL SYILING EMAS.

Di Malaysia, terdapat 5 institusi/syarikat yang menjual syiling  emas untuk pelaburan
iaitu:

1.  Maybank - Syiling Kijang Emas – http://www.mayb ank2u.com.my/ 
2.  UOB Bank - http://www1.uob.com.my/webp ages/b_treasury_gold.htm
3.  Dinar Emas Kelantan - http://dinarkel.com/
4.  Public Fine Gold International Sdn. Bhd. Gold - http://publicgold.com.my/
5.  Public Dinar - http://publicdinar.com/  

PELABURAN EMAS MELALUI AKAUN SIMPANAN EMAS

Selain daripada membuat pelaburan emas melalui emas fizikal, pelabur di  Malaysia boleh membuat pelaburan emas dengan cara membuka akaun simpanan emas. Ter dapat 2 bank yang menawarkan k emudahan akaun simpanan emas iaitu

1.  Maybank : Gold Saving Passbook Account (GSPA)http://www.maybank2u.com.my/rates/gold_rates.shtml

2.  Public Bank : Gold Investment Account (GIA) https://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

kertas kerja yg lengkap boleh didownload disini


Wednesday, July 22, 2009

Idea business dari sahara noon

10 tip tambah duit


MEMBUAT kuih-muih dapat menambah pendapatan.


Kenaikan harga barang keperluan harian dan juga keadaan ekonomi yang kurang memberangsangkan kini memaksa orang ramai berjimat cermat ketika berbelanja.

Ramai berusaha mencari kerja sampingan bagi menampung perbelanjaan yang makin meningkat.

Bagaimanapun, Sahara Noon, Pengurus Pemasaran Avon Malaysia ingin berkongsi sepuluh idea berikut:

1-Menjadi wakil Avon: Dengan modal RM15 sahaja, Avon memberi peluang kepada anda untuk memulakan bisnes dan jadi bos sendiri. Anda boleh kerja dari rumah pada waktu yang fleksibel.

2-Menjadikan hobi anda sebagai kerja sampingan: Ubah suai tanaman bunga atau sayuran anda kepada jenis tanaman yang boleh dijual.

3-Memaksimum bakat menjahit atau membuat kuih: Mulakan bisnes and bertanya kepada saudara-mara dan kawan-kawan jika mereka ingin menempah baju atau membeli kuih dan kek anda.

4-Bakat muzik: Kalau anda pandai bermain peralatan muzik, anda boleh mengajar dengan kadar RM30 sejam.

5-Jika anda minat mengarang: Anda boleh jadi penulis sambilan atau penulis novel.

6-Jualan garaj: Jual barang- barang lama yang tidak digunakan lagi.

7-Tuisyen: Anda boleh memberi kelas tuisyen kepada pelajar sekolah berdekatan rumah anda.

8-Sewa bilik di rumah: Jika anda ada bilik yang tidak digunakan, apa salahnya disewakan?

9-Mendandan: Menawarkan perkhidmatan mendandan pengantin atau mereka gubahan hantaran perkahwinan.

10-Mengasuh: Menjaga anak-anak jiran atau sahabat-sahabat rapat.

Thursday, July 16, 2009

How your talent can be your pocket money

on my desk, 17th july.

sekali lagi di pelawa untuk menjadi drummer untuk konvokesyen UTP. main lagu keroncong untuk mengiringi graduan ambil ijazah.

this means money money money.haha
dapat sikit je pun. tapi siapa yg nak bagi duit free. hah, cakap, cakap!

baca entri ni pasal making money happily. selamat mencuba tips-tips yg tak hebat ini!

macam nak beli ipod and external lah.. siapa tau kat mana boleh beli ipod murah-murah?

1.6 bilion unit tambahan ASM ditawar mulai Selasa

for moderate investors, jangan lepaskan peluang ini!

Permodalan Nasional Bhd (PNB) akan menawarkan 1.6 bilion unit tambahan Amanah Saham Malaysia (ASM) yang dibuka langganannya untuk semua rakyat Malaysia.

Unit tambahan ASM itu yang turut merangkumi baki unit kuota Bumiputera yang belum habis dilanggan akan dibuka untuk langganan bermula Selasa minggu depan.

Presiden dan Ketua Eksekutif PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, berkata dalam tempoh tujuh hari bermula hari pembukaannya, setiap pelabur hanya boleh melanggan maksimum 20,000 unit pada asas ‘siapa cepat dia dapat’. 

Bagaimanapun, katanya jika masih ada baki unit yang masih tidak dilanggan selepas tempoh itu, pelabur boleh melanggan tanpa sebarang had.

Beliau berkata, bagi melanggan unit tambahan itu, pelabur boleh mengunjungi pejabat cawangan Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) dan Pos Malaysia mulai jam 8 pagi hingga 4 petang, manakala urus niaga di ejen ASNB seperti Maybank, CIMB Bank dan RHB Bank bermula jam 9.15 pagi hingga jam 4.00 dan 4.30 petang.

“Semua urus niaga ASM hendaklah dilakukan dengan wang tunai di pejabat cawangan ASNB dan semua ejen ASNB. Bank deraf hanya diterima di pejabat cawangan ASNB saja,” katanya sidang media di Kuala Lumpur, semalam.

ASM adalah sebuah dana ekuiti-pendapatan dan dilancarkan pada 2000 dengan matlamat memberikan peluang pelaburan jangka panjang kepada pemegang unit menerusi pengekalan modal di samping menjana pulangan berdaya saing dan berterusan menerusi portfolio pelaburan yang pelbagai.

Ia adalah saham amanah berharga tetap dan dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia berusia enam bulan ke atas.

ASM dilancarkan dengan saiz dana berjumlah dua bilion unit, yang mana ia habis dilanggan dalam tempoh 21 hari.

Bagaimanapun, sejumlah 3.33 bilion unit tambahan ASM diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada acara Minggu Saham Amanah Malaysia, yang mana buat pertama kali sistem kuota diperkenalkan bagi melanggan saham amanah itu.

Daripada 3.33 bilion unit tambahan itu, 999 juta unit diperuntukkan kepada kaum Cina dan 500 juta lagi kepada India, manakala 1.6 bilion untuk Bumiputera. 

- BERITA HARIAN

Wednesday, July 15, 2009

Pelaburan emas

ok, ni nak kongsi sedikit pasal pelaburan: emas.

apa yg terbayang di kepala tuan-tuan bila sebut emas? barang kemas ibu? isteri? akak?
sebenarnya kita boleh menjadi pelabur yg paling "play safe" as memilih emas sebagai medium pelaburan. "uhm?kenapa pulak pelabur emas ni play safe?" . yela , emas ni trend dia sentiasa meningkat setiap tahun. kalau jatuh pun , dia akan naik balik dengan cepat.

saya tidak akan bercerita terlalu detail on emas. tapi how to invest on emas. boleh?
p/s- info ini hanya berdasarkan apa yg saya tahu. so, kemungkinan besar, ada lagi cara untuk melabur dengan emas di dunia ini.


http://www.oblworld.com/images/emas.bmp
1) Beli barang kemas
yup. pergi kedai emas, beli lah gelang emas ka, cincin ka, rantai ka. pastu tunggu beberapa tahun bila harga emas semakin mahal, jual kat kedai emas jugak. tapi kaedah ini tidaklah digalakkan sebab, labor cost yg hanya merugikan anda. begini, beli gelang emas harga 1500 ringgit. pastu jual balik selepas 5 tahun harga 2000 ringgit. tahukah anda yg harga beli emas tu boleh di kurangkan lagi sampai 500 sahaja? kedai jual rm1500 sebab nak cover cost designer, cost sewa kedai dsbgnya.


http://4.bp.blogspot.com/_M5D-VxhHUUE/SLFEToDGGTI/AAAAAAAAAjc/eugdfpmsR-M/s400/kijang1.jpg

2) Beli kijang emas
Kijang emas?? kejadahnya tu?kijang emas ni ialah syiling emas yang dikeluarkan oleh BANK NEGARA MALAYSIA. ya tuan-tuan. BNM. kijang emas mempunyai harga pasaran yg dikeluarkan oleh BNM sendiri berdasarkan harga emas dunia semasa. untuk memilikinya, sila googel sendiri. jangan malas. boleh didapati di cawangan MAYBANK tertentu sahaja.


http://jutawanemas.com/v1/wp-content/uploads/close_up.jpg

3) Beli harga emas
Anda boleh beli emas, tanpa perlu memegang emas tersebut. bagaimana? beli harga emas . macam beli saham la. anda tak dapat pegang secara fizikal syarikat tu, tapi u own it. beli time murah. jual time harga emas naik. konsepnya sama saja. boleh dibeli di PUBLIC BANK dan MAYBANK . i chose this method sebab lagi selamat (tak payah simpan emas bawah bantal) dan sekarang tengah tunggu masa saja nak jual.


http://www.denverstockexchange.com/images/Gold%20Mining%20_B221.jpg
4) Beli saham syarikat lombong emas
yang ini extreme sikit. sama saja macam beli saham betul. pergi OSK, cari syarikat yg melombong emas. beli beberapa lot, dan tunggu harga pasaran melambung. usually gold mining company sentiasa panas di pasaran.



semakin kurang risiko, semakin kurang profit. kan? don't expect too much kalau invest emas ni. sebab cost mahal. macam ni, ibarat beli saham google. saham google mahal kan? oleh kerana kita ni tak la kaya sangat, kita mampu invest sikit saja. jadi unit yg kita dapat pun sikit jela kan? jadi bila jual pun, sikit saja yg kita dapat. faham? contohnya:

MEMBELI SAHAM GOOGLE YG KUKUH

harga seunit : RM2
duit yg kita ada: RM1000

selepas melabur, dapat la 500 unit.
harga seunit meningkat kepada RM2.50 kita pun jual..

500 x 0.5 = 250

untung kita hanya RM250

MEMBELI SAHAM CARI.NET YG TIDAK STABIL

harga seunit : RM1
duit yg kita ada: RM1000

selepas melabur, dapat la 1000 unit.
harga seunit meningkat kepada RM1.50 kita pun jual..

1000 x 0.5 = 500

untung RM500

tapi diingatkan, risiko nya lagi tinggi berbanding melabur dalam GOOGLE

begitulah perumpamaan melabur dalam emas berbanding jenis-jenis pelaburan yg lain. selamat mencuba!

Selepas 2 bulan | ikanstim dan bisnesharian

salam. how do you do?

duh, dah 2 bulan tak update bisnesharian. i was planning to give up on bisnesharian as i am tired of thinking about money. haha. ya, its for real. memang rasa penat. tapi business man mana boleh berundur sebelum jadi jutawan kan? hehe

entri 2 bulan lepas yg ditulis pada 2nd may 2009 ada tertulis yg saya akan cerita lebih pasal saham kan? malas la nak cerita. kalau ada orang request baru saya cerita.

erm.. im thinking of transforming my bisnesharian blog to my personal thoughts on finance and money thingy. boleh kan? sebab this blog is more me than ikanstim blog. eventhough ikanstim is much much famous than bisnesharian. oh, belum pernah tengok ikanstim? klik

apa yg sebenarnya berlaku selepas 2 bulan? macam biasalah, urus-urus my public mutual business dan takaful malaysia.(my public mutual? haha. my father's laa) nah, baca entri ni .

i actually managed to earn 4-5 hundred (i wish it was k's) during my 1month semester break. "ceh, 4-5 ratus pun nak bising". haha. ekeleh, memang la sikit.. tapi itu kira gaji sebulan kerja kat kedai RM2 la.. lagipun im working on my own. im the boss. rilek je kerja. kol-kol orang, drive kereta sendiri than dapat duit. tak payah nak bangun pukul 9 balik pukul 5 petang.

oya, ada cerita pasal pelaburan emas. lepas ni akan diceritakan.

Saturday, May 2, 2009

CIMB Dream Deposit Drive campaign

hi all.

gosh! its been a while since i ever updated this blog! im really sorry for those who googled business thingy such as investments etc, can't get more infos from this blog. im truly sorry. i just don't have the time to update TWO blogs in one time! im targeting my second blog, IkanStim to be my source of income from nuffnang. so i kept on udpating and promoting that blog but somehow, nuffnang seems to be more interested on BisnesHarian ! if i didnt check my earnings, for sure ill not even realize i have a campaign to be done for CIMB!


klik to enlarge

yeah,thanx to those (UTP students who went back to their kampongs during this study week) the internet is sooo "laju" so i can update my blogs happily. Lol

this CIMB campaign thingy will held on this blog from 1st of may till 30th June. erm.. a month lah kan?

it is a monthly competition which means, u can get prizes for every month! best kan? there are plenty of prizes from cash, handphone, to cars!

May's car is

http://www.autocult.com.au/img/gallery/full/TorqueOmata2876.jpg
Volkswagen EOS 2.01 turbo FSI (im not quite sure weather this is the exact model.it looks similar though)

yes! its for real. CIMB is offering u cars to be driven home. but u need to open an account with CIMB with a minimum amount of RM500. (the main objective for this competition is to get more from u obviously) but its not a bad thing. banks make the economy goes around.

i havent read the all the t&c, the competitions in CIMB's dreamdepositdrive web actually.. so i cant tell u more about it yet. im quite busy this week.(its already study week! darn..i need to prepare myself for the final exam!)



just klik the ads on top of bisnes harian to know more


do tell others about this good news okay? ill update more soon.(im honestly interested to participate in the campaign as im one of CIMB account holders! .But for those that who are not, u still can participate. the different is on the prize that ull get.its lesser than those who are CIMB account holders)


regards,

Mr Farid

p/s-ill update the previous entry soon: Malaysia's Wise Spending Blog

Wednesday, April 22, 2009

Malaysia's Wise Spending Blog?

Salam to all my loyal readers
to all?
haha
this blog has only 1-10 visitor per day but i sound like there are alot of so called "loyal readers".

so hows life everyone? im too busy attracting people to pay a visit to my IKANSTIM blog as Nuffnang is currently stop paying me money.(maybe because of not being loyal - changing to adverlets and not displaying ads) so im trying to maintain my ikanstim visitor 150 - 350 people per day.

so back to business. why i changed my blog title lately?(lately=2-3 weeks past)
its bcos the previous name is kinda lame. yeah, totally lame.

erm.. today, instead of sharing my knowledge on mutual fund, i want to share with u, what ive learned in finance class. about investing, but there will be no more about unit trust or mutual fund.

making money from the secondary market.

what appears in ur mind when i say, stock market?
eletronic board that showing the green and red arrows? or people shouting in a hectic hall try to sell and buy stocks?

well, u are correct

but what is secondary market? 
its the same thing

where does investors gain capital appreciation? in secondary market.

let me tell u briefly about stocks.

it divides into two :

preferred stock and common stock

preferred stock is more on becoming the money lender to a business so they can make money wit the money u gave them. 

common stock is being the owner of the business.








to be continued....

Sunday, April 12, 2009

Facts and myth about mutual fund

What is mutual fund?

A mutual fund is a pool of money that is professionally managed for the benefit for all shareholders.

 

Mutual fund and stock market

What is the different on investing in mutual fund with stock investments? Well, what actually differ it- is none. Both are about putting your money in the stock market. However, investing in mutual fund will help you on diversifying your investment portfolio as the unit trust company will sum up the amount of all the investors they have and diversify it. There is no need for daily observation of stock price or analysis on stock price because your advisors in the unit trust company will do it all for you.

 

It is all about putting your eggs in different baskets. If you drop one of it, the others are still safe. And it is not you the one who holding those baskets. You hired experienced and professional individuals on holding eggs in baskets to hold your eggs.  These are the two strong points why we should choose mutual fund investment as one of our investment portfolios. 

 

Investment fact: why mutual fund is a long term investment?

There will always be charges. The time you bought a fund, you are actually losing. For an example, if a fund is 1 dollar per unit, and the minimum investment required by the unit trust company is 1k, you are not having a thousand units. It will be only 900++ units.


I am not going to explain more on charges. To make it simple, the minute you bought a fund, you are losing because you need to pay the mutual fund company service charge. That is why you are not having a capital appreciation on early year of your investment period. The second factor is the diversification. It’s a financial principle. The less risk you are having, the less return you will get. A unit trust company is issuing you funds, not stocks. A fund consists of variety of stocks. That is how diversification happened.

 

If you bought stock directly from the investment banker, there is a probability the stock price going up and you can sell it immediately. However, you bought a fund from the mutual fund company. If Mr. A bought stock A from the investment banker, he invest 100% of his capital in it while you might be investing in stock A for 20% from your total capital while other 80% is on other stocks. It takes time to have capital appreciation by doing diversification. Now you should be aware of the nature of mutual fund. You should not argue “why must I wait up until 3years to gain profit?”

 

I know waiting is torturing but it worth it. You didn’t do anything. You don’t even observe the market price and you don’t even have to do fundamental analysis nor technical analysis. All of these already been settled by your advisors in the mutual fund company. Most important thing is, the risk you are having is lesser than Mr. A. 

 

Why choose mutual fund instead of leaving our money in the bank?

 

Why? Instead of having 2-3 percent interest from the bank, you can earn 10-20 percent of interest from your mutual fund investment. The banks also need money. Why should they give you more and help you keeping your money safe in their safe vault for free? They need to cover all the costs keeping your money safe, which is why you earn less from the bank.

 

Why there is interest? While only dividend and capital appreciation are the ways to gain profit in the stock market.

 

To ease the explanation the mutual fund companies and agents to the customers. The trick is the same -Dividends and capital appreciation.  

 

 

 

 

Tuesday, March 17, 2009

ASB | EMAS | PELABURAN | WISE INVESTORS | PELABURAN EMAS

sory, tak mampu nak update kedua-dua blog. ikanstim dan bisnes harian. so sya akan paste saja info-info berguna untuk pembaca baca ok.

credit to: www.jutawanemas.com


Pelaburan ASB + emas.


Memandangkan teknik ini saya sendiri telah mencubanya, maka ada baiknya saya berkongsi dengan anda semua. Semoga kita semua mendapat manfaatnya. InsyaAllah.
Sejarah dividen & bonus ASB dari tahun 1991-2008.
Setelah setahun menunggu akhirnya diumumkan… dividen ASB bagi tahun 2008 ialah 7 sen manakala bonus pulak 1.75 sen seunit. Alhamdulillah… tapi bagaimana prestasi pelaburan ASB tahun-tahun sebelumnya?

Hukum pelaburan ASB

First sekali, Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam telah memutuskan bahawa hukum melabur dalam Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) adalah harus .

Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0203&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_09.htm
Jadi ia sedikit sebanyak melegakan hati pelabur yang risau status pelaburan ASB ini.


Kelebihan ASB

Saya mendapati ASB mempunyai banyak kelebihan. Antaranya ialah:
1. Termasuk di dalam pelaburan kategori selamat
2. Pelaburan dijamin kerajaan
3. Rate pulangan yang tinggi berbanding fixed deposit
4. Bank sanggup memberikan pinjaman ASB sehingga maksima RM200,000
5. Ada bank yang menawarkan skim pinjaman ASB secara Islamik
6. Pinjaman ASB boleh disertakan perlindungan insurans (macam MRTA), jadi kalau sesuatu tragedi terjadi, maka loan tersebut tidak perlu dibayar dan menjadi milik kita sepenuhnya.

Teknik memaksimakan keuntungan ASB.

Secara ringkasnya, untuk mendapat simpanan ASB yang maksimum anda perlu:
1. Buat personal loan dalam lingkungan RM30,000 (sebagai leverage untuk membayar ABS loan selama setahun)
2. Buat ASB loan RM200,000 kat Maybank Islamic
3. Balance personal loan dilaburkan di dalam Public Bank GIA untuk menjana keuntungan tambahan.

Membuat pelaburan ASB secara pinjaman.
Berdasarkan pengiraan saya, mengambil pinjaman untuk pelaburan ASB adalah baik.
Ini kerana ia adalah pinjaman yang mengkayakan peminjam.
Memang ada faktor risiko, tetapi memandangkan faktor pulangan tahun sebelum-sebelumnya, adalah berbaloi untuk mengambil risiko ini. Ini kerana risikonya adalah rendah.
ASB Loan dari Maybank Islamic
Maybank Islamic ada menawarkan pinjaman ASB. Cuba tengok gambar kat bawah.
Kalau anda buat pinjaman maksimum RM200,000 selama 20 tahun maka bayaran bulanan ialah RM1406.00 sebulan.
Dalam setahun anda kena bayar RM16,872.00
Pinjaman ASB Maybank Islamic (klik untuk besarkan)


Strategi.
Selepas setahun, ASB akan memberikan dividen dan bonus. Jadi dividen dan bonus tu boleh rolling untuk bayar loan daripada tahun ke-2 dan seterusnya… sehingga 20 tahun.
Andaian yang dibuat ialah pulangan ASB adalah di sekitar 9.00 peratus setahun.
Soalan: Saya tak ada duit RM16 872.00. Kat mana nak cekau?
Jawapan: Guna personal loan
Saya sendiri pun asalnya takder modal RM16 872.00. Jadi saya buat personal loan RM30,000 dengan Bank Rakyat.
Tempoh 10 tahun. Kena bayar RM394.00 sebulan.
Lepas tolak kos pinjaman, saya terima bersih around RM28,000. Daripada jumlah tu saya dah reserved duit bayaran setahun ASB dalam akaun.
Dengan kata lain, saya tak perlu membayar RM1406.00 sebulan untuk ASB loan, tetapi hanya membayar RM394.00 sebulan untuk personal loan.
Jadi, personal loan menjadi leverage untuk mendapatkan keuntungan lebih besar di dalam ASB loan RM200,000.00
Baki personal loan tu invest kat Public bank GIA.
Bakinya RM10,000 ++ tu saya cadangkan anda simpan kat Public Bank GIA. Kalau anda main strategi beli waktu murah, jual waktu tinggi, insyaAllah keuntungan melebihi 10%.
Untuk maklumat lanjut tentang strategi tersebut, refer kat posting nie. http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/tips-memaksimakan-keuntungan-pelaburan-emas-gia-anda/

Bukti pelaburan saya sendiri:
Pulangan tahun 2006.
Pada tahun 2006 saya try buat loan ASB sebanyak RM100,000.Tiap-tiap bulan kena bayar RM630.00 selama 20 tahun.
Dividen dan bonus 2006 dapat RM7501.82 memang boleh cover bayar loan tahun depan.. kena topup RM58.18 aje.
Statement ASB tahun 2006 (RM100,000)
Pulangan tahun 2007
Lepas tu.. pada tahun 2007 saya tambah lagi ASB loan menjadi RM200,000.Installment bulanan pulak RM1362.00 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
Selepas setahun, pulangan ASB pada tahun 2007 ialah RM15,135.96
Jadi untuk tahun 2008, saya cuma kena topup lagi RM1208.04 (bersamaan RM100.67 sebulan).
Statement ASB tahun 2007 (RM200,000)
Dengan melabur baki personal loan ke dalam emas, saya boleh generate keuntungan RM1208.04 nie.
Dengan mengulang-ulang proses ini selama 20 tahun, maka ASB loan RM200,000 itu akan menjadi milik anda sepenuhnya
hehehehe…. best tak?
Pulangan tahun 2008

Setelah mengemaskini akaun ASB, saya dapati dividen dan bonus tahun 2008 ialah RM15,527.33
Erm.. memang best..
Loan nak bayar tahun nie ialah RM16,344.00Jadi saya kena top-up lagi RM816.67 bersamaan RM68.05 sebulan untuk cover ASB loan nie sepanjang tahun 2009.
Ok, that’s a very good investment.
Kebaikan:
1. Berdasarkan jadual pulangan ASB diatas, didapati pulangan ASB mampu cover sebahagian besar duit loan ASB anda.2. Dengan menggunakan strategi ASB + pelaburan emas, anda boleh menjana keuntungan tambahan untuk cover sebahagian lagi installment loan tersebut.3. Duit ASB nie boleh guna untuk cover pendidikan anak-anak, atau bayar hutang rumah sekali gus setelah 20 tahun4. Dengan menggunakan strategi personal loan sebagai leverage, anda boleh memiliki pelaburan ASB semaksimum RM200,0005. Kemudahan pinjaman ASB Islamik dan personal loan berkonsep Islam memudahkan orang Islam membuat pelaburan ini.6. Pinjaman ASB nie baik untuk memenuhi matlamat kewangan jangka panjang contohnya untuk pendidikan anak-anak, melangsaikan hutang rumah sekali gus.7. Dengan perlindungan insurans, amount yang dipinjam tidak perlu dibayar sekiranya terjadi apa-apa kejadian yang tidak diingini kepada peminjam contohnya kematian dan kecacatan kekal
Keburukan:
1. Membuat pinjaman untuk pelaburan adalah sesuatu yang berisiko. Tidak semua orang sesuai untuk mengambil risiko pinjaman untuk pelaburan2. Prestasi ASB boleh berubah-ubah. Mungkin ada risiko pulangan rendah3. Pinjaman ASB akan ditukar dalam bentuk sijil dan disimpan oleh pihak bank4. Jika gagal membayar installment, maka bank akan menjual sijil ASB

Monday, February 9, 2009

RM 1.25 million business idea for sale

it'll give u RM1.5 million
im selling the business plan for RM1.25 Million only
im serious

Tuesday, January 6, 2009

Are u lazy enough to be part of youthsay.com?

hi , peace be upon u!

i want to share to u guys about youthsay.com

its a youth website, and have youthy things happen there. the best part is, they are giving money to its members!

none of its members already got their money yet, somehow, if u are too lazy to do business , why dont u just click2 and earn money.

if they dont pay, no worries, the admission is free

SayaFarid, you have earned RM 4.90 for yourself! Awesome!

DateEarned fromAmount (RM)
2009-01-07 Invited : Puteri Shazanna Zawiyah bte Mohd Yusah RM 0.40
2009-01-07 Invited : vortex laba RM 0.40
2009-01-06 Invited : audi jezira ahmad RM 0.40
2009-01-06 Invited : muhd alif RM 0.40
2009-01-06 Invited : anne RM 0.40
2009-01-06 Invited : Ahmad Fathan Bin Abdul Rahim RM 0.40
2009-01-06 Invited : Afifah Amin RM 0.40
2009-01-06 Invited : aidalina mahili RM 0.40
2009-01-06 Survey : New Year's Resolutions 2009 RM 0.20
2009-01-06 Invited : muhamad syafiq RM 0.40
2009-01-06 Invited : Mohamad Azreen RM 0.40
2008-12-27 Survey : What language do you prefer to speak? RM 0.20
2008-12-27 Survey : Bruce Lee... are you a fan? RM 0.00
2008-12-27 Survey : Blogger Alert Survey RM 0.00
2008-12-27 Survey : Profile yourself NOW! RM 0.50
Total
RM 4.90




Cash out options

  • Avatar

    Option 1: Write me a cheque.

    Once you have RM50, we will write you a cheque.

    You are RM 45.10 away from claiming this!



not bad for a day huh? rm4.90

u want it also?

klik and register! ( the web server is kinda stupid. so its a snail web loading)



now! do it now!

Friday, January 2, 2009

kempen RM10 | cek wallet, ada RM10 x?

salam
cuba korang ambil wallet korang

pastu cek kat bahagian duit2 kertas.
ada RM10 x?

pastu,

pikir2 kan,
rm10 tu utk apa

kalau dah top up,
dah beli minyak

apa kata bawa rm 10 tu ke maybank atau bank islam, kmudian




dah bank in, doakan kesejahteraan rakan dan saudara kita di palestin
aku doakan kamu dapat rezeki dari tuhan berlipat kali ganda



tidak punya rm10?
rm50 saja yg ada dalam wallet?

rm 50 pun jadi la..

tak punya duit extra lgsung??
rm 10 itu utk beli beras bagi anak bini mkn?
beli la beras dahulu..

rm10 utk beli KREKO?EH!?MANGGA?URTV?
tak nak derma utk rakyat palestin?
ngko boleh la pegi mati
harap2 time ko susah tidak ada org datang membantu kau

aku doakan ko dapat petunjuk dari tuhan supaya lebih prihatin

"aku tak nak sedekah pasal aku bukan muslim!"
oh, okay.
jadi ko sokong la zionis bunuh orang suka hati?
memang ngko sama macam mcm zionis

aku harap zionis datang pi rumah kau, bunuh semua family ko dalam rumah tu
aku akan lawat kau, tapi tak kan bawak apa-apa utk membantu kau

ps-kopi paste entri ini.. mari bersifat peri kemanusiaan
persetan kan bangsa dan agama, kita tolong sesiapa yg ditindas

*sumbangan anda akan di salurkan kepada rakyat palestin thru AMAN PALESTIN MALAYSIA